Ramsløken- nordens hvitløk

Nå har ramsløken kommet igjen, og det er nå det gjelder å plukke! Ramsløken er en litt mildere variant av hvitløk, som kan brukes til all slags mat. Den kan brukes i salater, dressinger og marinader, på pizzaen, til kjøtt, fisk eller grillmat. Denne uken skal jeg ta for med ramsløken og lage flere forskjellige oppskrifter. 

Hele ramsløken kan spises; blader, knopper, blomster og knoll. Den trives best langs kysten eller i skyggefulle skoger på lavlandet, mellom Østfold og til Trøndelag og i nedre del av Sverige. 

Ramsløken kan forveksles med liljekonvyllblader, men de er giftige. Ramsløken er oftest tynnene i bladene og lukter hvitløk når man brekker av et blad.

Plukk ramsløk fra starten av mai til slutten av juni- etter det blir ramsløken beskere i smaken og ikke like fin. I starten av mai kan man gå i et grønt hav i skogen og i slutten av juni blomstrer ramsløken og det legger seg som et hvitt teppe i skogen.

Er du heldig, slik som jeg var, så vasser du i ramsløk og kan plukke til hele slekten og litt til. Det er lurt å kaste bort annet ugress i skogen mens du plukker ramsløk, slik at naturen bryter det ned. Sorter gjerne knopper eller blomster for seg og blader for seg. Plukk i store rene bøtter eller i kurver. Husk å ha med deg nok bøtter i bilen! Her er en liten liste med hva du burde ha med deg når du plukker.

  • Rene bøtter gjerne med lokk eller store kurver. Det går i verste fall også med poser, men da blir bladene fort most.
  • Arbeidshansker eller hagehansker pga. av lukten du får på hendene og eventuelle bakterier- verst fall engangshansker
  • En god saks til å klippe av bladene med

 

Rens ramsløken når du kommer hjem, legg i kaldt vann og få av jordfester, eller skyll i en sil.

Ramsløk kan fryses ned i porsjonsposer!

Relaterte artikler

Pesto av ramsløk og pinjekjerner
Pesto av ramsløk og pinjekjerner Les mer
Spaghetti med ramsløkspesto
Spaghetti med ramsløkspesto Les mer
Langpanne pizza med kjøttdeig og ramsløk
Langpanne pizza med kjøttdeig og ramsløk Les mer
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×