6 porsjoner- forrett- tid ca. 2 dager med gravingen
400 gr torskeloin av skreitorsk
1 ts grovt salt
1 ss sukker
1 ts fennikelfrø
1 ts rosépepper
1 stor rødbete
Jordskokkspuré
200 gr jordskokk
3 ss smør
2 dl kremfløte
Salt og pepper
Tilbehør
10 kapers, delt i to
Bruk helst fersk torskeloin- man kan fryse fisken i 12 timer først og tine opp i kjøleskapet før man graver den.
Legg torsken på et fat og strø over salt, sukker, fennikelfrø og rosépepper. Skrell og riv rødbeten og legg over torsk. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet, minst et døgn- det går også fint med to dager.
Skrell jordskokk og kutt i mindre biter. Legg en spiseskje smør i en kjele og brun jordskokken på middels varme i omtrent fem minutter- rør rundt. Legg i resten av smøret og la det smelte. Hell i fløte og miks til en jevnt og fin puré med en stavmikser. Del kapers i to.
Legg torsken på en fjøl og tørk av lett med kjøkkenpapir. Spar litt fennikelfrø og revet rødbeter til pynt. Bruk helst en laksekniv eller en filetkniv og skjær tynne skiver på skrå- akkurat som man skjærer sashimi-laks.
Legg torskeskiver på et fat eller legg noen skiver på hver tallerken. Strø over litt kapers, fennikelfrø og revet rødbeter. Legg små klumper med jordskokkpuré, du kan bruke en teskje eller en sprøytepose. Server med en gang.
Tips: Sett den ferdig gravede torsken ut på benken en-to timer før servering slik at den ikke er iskald når den skal serveres.