4 porsjoner- tid 30 minutter
4-8 hvite asparges, avhengig av størrelsen, 1 eller 2 til hver
8 skiver spekeskinke
Rød basilikumblader til pynt
Ramsløksknopper til pynt
Litt nykvernet salt og pepper tilslutt
Hollandaisesaus
150 gr smør
3 eggeplommer
3 ss vann
½ sitron, saften
Salt og hvitpepper
Vær gjerne to stykk når du lager denne retten hvis du er redd for at sausen skiller seg mens du driver med andre forberedelser.
Lag hjemmelaget hollandaisesaus først. Smelt smør i en kjele og avkjøl det. Press sitronsaft og legg i en skål. Nå skal du sette frem to små kjele og ha to vannbad. Kok opp vann i et vannbad (med høy varme) og knekk ut eggeplommer. Visp godt sammen til et lett skum. Flytt kjelen over til det andre vannbadet med lavere varme, visp noen minutter til blandingen er tjukkere i konsistensen. Hell i det smeltede smøret litt og litt i en tynn stråler, og visp hele tiden, så fettet fanges opp av eggeplommene. Tilsett sitronsaft og smak til med salt og pepper. Sausen kan holdes forsiktig varm i vannbadet i ca tjue minutter, men det er vanskelig å varme opp igjen, da kan sausen skille seg lett.
Kok hvit asparges i 5-12 minutter avhengig av tykkelsen. De skal bli helt møre, i motsetning til den grønns aspargesen. Stikk med en skrap kniv for å kjenne om de er møre.
Legg klar spekeskinke, basilikumblader og ramsløksknopper til pynt.
Sil av vannet på aspargesen og legg dem på et fat eller på fire tallerkener. Legg på skiver med spekeskinke og hell over varm hollandaisesaus. Pynt med basilikumblader og ramsløksknopper. Kvern over litt salt og pepper og server med en gang!