4 porsjoner
1-2 lammekarré av god kvalitet
2 ss balsamico (helst «de modena»)
2 ss olivenolje
1 hvitløksbåt, presset
1 ss rosmarin, fersk og finhakket
Nykvernet salt og pepper
Rødvinssaus
5 dl rødvin
5 dl lammekraft evt. annen kjøttkraft
100 gram usaltet smør
2 sjalottløk
2 gule løk
1 rød løk
Nykvernet salt og pepper
Tilbehør
4 poteter
2 rødbeter
2 gulrøtter
2 persillerøtter, eventuelt pastinakk
2 ss olivenolje
2 ss grovhakket rosmarin
Salt og pepper
Start gjerne med rødvinssausen, fortsett med grønnsaker og tilslutt kjøttet. Varm heller saus og grønnsaker enn å varm opp kjøttet, lammet får gjerne ha en fin rosa farge i midten av kjøttet.
Lammet
Forvarm ovnen på 230 grader.
Bland marinaden i en bolle sammen med lammet og la det trekke inn i minst to timer, men gjerne over natten i kjøleskapet. Legg siden lammekarréen i ildfast form og stek 15-20 minutter (jeg stekte 17 minutter og det ble perfekt), steketermometeret skal vise 50-55 grader. La kjøttet hvile i ti minutter etter stekning.
Sausen
Del løkene i grove biter, skallet kan være på så lenge det ikke er jordrester på. Fres i en kjele med litt olje. Hell på rødvin og kok væsken i omtrent 30 minutter og reduser til det er ¼ igjen. Da skal det ha en tjukkere konsistens. Alle lag i løken gir smak, også skallet. Man kan derfor bruke hele løken uten problem.
Tilsett kraft og kok ned til halve mengden i omtrent 15 minutter. Sil sausen over i ny kjele, slik at du fjerner all løk og rester. Rør inn terninger av kaldt smør og smak til med nykvernet salt og pepper.
Tilbehør
Skrell og kutt rotgrønnsakene i like store biter og legg på et stekebrett dekket av bakepapir. Hell over 2 ss olivenolje og kvern over godt med salt og pepper. Grovhakk rosmarin og strø på. Stek på 200 grader i ca. 20-25 minutter eller til grønnsakene blir møre og gyllenbrune.
Anrett maten på tallerkener og topp med rosmarinkvister. Server med en deilig rødvin som passer til lam.