4 porsjoner
400 gr kyllingfilet
1 pk/ 200 gr sjampenjong
4 posjoner risnudler
3 sesamolje
1 bunt vårløk
1 pk bønnespirer
2 st sjalottløk
1 gul løk
4 båter hvitløk
1 god bit ingefær
2 stenger sitrongress
3 ss flytende kyllingbuljong, soppbuljong eller kjøttbuljong fungerer også
1 terning grønnsaksbuljong
1 stor skje honning
2 ss soyasaus, av japansk eller kinesisk sort (fås kjøpt i utvalgte matbutikker eller asiatisk butikk)
2 L vann
Salt og pepper
1 chipotle (tørket chili) hvis man ønsker det ekstra sterkt
Marinade kylling
3 ss soyasaus
1 ss honning
Salt og pepper
Legg hele kyllingfileter i en bolle og hell i soyasaus, honning og strø på salt og pepper. La dem gjerne ligge over natta i kjøleskapet, dekket med plast over bollen eller minst en time. Jo lenger det ligger jo bedre smaker det. Kyllingfiletene skal stekes i ildfast form, 200 grader, ca. 30 minutter. Har du temperaturmåler skal det ligge på ca. 68 grader når du tar det ut av ovnen, slik at den kan hvile noen minutter og nå 70 grader i steketemperatur. Over 70 grader blir den oftest for tørr. La hvile minst 10 min før du skjærer opp kyllingen i fine skiver.
Begynn med å finhakke løkene, sitrongress, ingefæren og hvitløken. Fres det i en stor kasserolle sammen med all sesamolje. Tilsett soppen og stek ca. to minutter før du heller på vann, soyasaus og honning. Tilsett grønnsaksbuljong og kyllingbuljong. Salte og pepre godt.
Nå skal det reduseres til ca. Halvparten (1L-1,2L), uten lokk på kasserollen. Dette kan ta omtrent time. Her gjelder det å smake seg fram, krydre mer hvis du trenger, eller tilsett chipotle hvis du vil ha det sterkere.
Hakk vårløk i strimler og skyll bønnespirene. Legg først risnudler i skålene og hell i suppe, husk å få med sopp og løk. Legg på en god neve bønnespirer, legg noen skiver kylling og topp med strimla vårløk. Server med en gang.
Kylling kan såklart erstattes med fleskestrimler, eller ha oppi forsjellige sopp. Alt er lov!
PS: Dette kan være en avhengighetsskapende rett! Farlig god…