4 porsjoner
2- kg, 2 nett med ferske blåskjell
2 sjalottløk
1 gul løk
2 hvitløksbåter
1/2 rød chili
3 dl hvitvin/ mat hvitvin
3 dl matfløte
3 dl vann
1 krukke fersk dill eller bladpersille
Salt og pepper
ca. 500 gr pomfritt
Aioli dip (kan sløyfes)
Smør til steking
Stek pomfritt i ovnen etter anvisning på pakken.
Putt blåskjellene i en stor bolle og sett ned i vasken. Sett på krana og la det renne vann hele tiden mens du skrubber skjellene med en svamp. De skjellene som er åpne kan du dunke på med en hard gjenstand, lukker dem seg lever dem fortsatt og du kan bruke dem. Hvis de ikke reagerer er de døde og skal kastes. Kast skjell som er åpnet eller skadet. Når alle skjellene er skylt og skrubbet godt legger du dem i en ren bolle til siden.
Deretter kan du finhakke all løk og chili, og fres sammen med smør i en stor kjele. Når det får en gyllen farge tilsetter du hvitvin, fløte, urter og vann. Gi væsken et oppkok og tilsett de vaskede blåskjellene. Ta på et lokk og la dem dampe to minutter, ta av lokket og vend forsiktig på blåskjellene. Sett på lokket igjen og la dem stå yttligere to minutter. 3-4 minutter er den optimale koketiden på blåskjell. Hvis det er noen skjell som ikke har åpnet seg etter kokingen må disse kastes nå.
Server blåskjellene i en stor serveringsbolle eller fordel alt på hver sin tallerken. Legg pomfritt i skåler og server eventuelt med aioli. Bon apetitt!