Klassisk hummus

Hummus er en kikerterspuré smaksatt av olivenolje, tahini og sitronsaft. Det kommer fra Midtøsten, og har blitt mer og mer populært de siste årene. Hummus egner seg til veldig mye forskjellig: dip med rå eller grillede grønnsaker, dip til knekkebrød, liba-brød eller pitabrød, som en del av buffébordet, til grillmat, kylling, fisk eller til salat. Hummus kan smaksettes med andre varer som for eksempel rødbeter eller annet, som gir både en annen farge og smak.

Den beste hummusen lager du ved å koke opp kikerter fra bunnen, men man kan også bruke ferdig kokte kikerter. Hummus kan serveres lunket eller kaldt, så valget er ditt.

Gir en bolle hummus 4-6 små porsjoner

450 gr boks kikerter/ 250 gr ferdig kokte kikerter (100 gr tørre kikerter hvis du koker dem selv)

2 hvitløksbåter, finhakket

2 ss sitronsaft

2-3 ss tahini

½ ts salt

Kokevann fra kikertene

En god olivenolje til topping

Spisskummen eller røkt paprikapulver til topping

 

Kok kikerter og spar kokevannet. Du koker dem ved å først legge kikertene i rikelig med vann i 8-12 timer, gjenre over natten. La kikertene putre på lav varme til de får ønsket konsistens, og skum av underveis, tilsett eventuelt mer vann når du skummer av. Du kan tilsette litt natron i kokevannet som gjør at kikertene blir mykere i konsistensen, som gjør det lettere å lage hummusen, dette korter ned koketiden også.

Hvis du bruker ferdige kikerter på boks så skyll dem godt under kaldt vann. Ta eventuelt varme på kikertsvannet i boksen, dette er aquafaba, en eggehvite-erstattning som kan bruker til kaker og annet (fint for eggeallergikere).

Tilsett varme kikerter, tahini, hvitløk, sitronsaft og 1 dl kokevann i en blender og kjør til en jevn blanding. Tilsett salt, skrap rundt kaneten slik at du får med deg alt og kjør noen ekstra minutter.

Smak og tilsett eventuelt litt ekstra sitronsaft eller litt spisskummin for ekstra smak. Hummusen kan bli løs i konsistensen, men den setter seg etter litt.

Legg hummusen i en bolle og dekk med plastfolie, og la den avkjøle seg, sett eventuelt i kjøleskapet hvis du har dårlig tid.

Før serveing: Lag noen groper i hummusen med en spiseskje og hell over litt olivenolje. Strø over røkt paprikapulver og eventuelt litt spisskummin. Pynt gjerne med mynteblader. Server med deilig valgfritt tilbehør!

Tilbakemelding
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×