Gir en bolle hummus 4-6 små porsjoner
450 gr boks kikerter/ 250 gr ferdig kokte kikerter (100 gr tørre kikerter hvis du koker dem selv)
2 hvitløksbåter, finhakket
2 ss sitronsaft
2-3 ss tahini
½ ts salt
Kokevann fra kikertene
En god olivenolje til topping
Spisskummen eller røkt paprikapulver til topping
Kok kikerter og spar kokevannet. Du koker dem ved å først legge kikertene i rikelig med vann i 8-12 timer, gjenre over natten. La kikertene putre på lav varme til de får ønsket konsistens, og skum av underveis, tilsett eventuelt mer vann når du skummer av. Du kan tilsette litt natron i kokevannet som gjør at kikertene blir mykere i konsistensen, som gjør det lettere å lage hummusen, dette korter ned koketiden også.
Hvis du bruker ferdige kikerter på boks så skyll dem godt under kaldt vann. Ta eventuelt varme på kikertsvannet i boksen, dette er aquafaba, en eggehvite-erstattning som kan bruker til kaker og annet (fint for eggeallergikere).
Tilsett varme kikerter, tahini, hvitløk, sitronsaft og 1 dl kokevann i en blender og kjør til en jevn blanding. Tilsett salt, skrap rundt kaneten slik at du får med deg alt og kjør noen ekstra minutter.
Smak og tilsett eventuelt litt ekstra sitronsaft eller litt spisskummin for ekstra smak. Hummusen kan bli løs i konsistensen, men den setter seg etter litt.
Legg hummusen i en bolle og dekk med plastfolie, og la den avkjøle seg, sett eventuelt i kjøleskapet hvis du har dårlig tid.
Før serveing: Lag noen groper i hummusen med en spiseskje og hell over litt olivenolje. Strø over røkt paprikapulver og eventuelt litt spisskummin. Pynt gjerne med mynteblader. Server med deilig valgfritt tilbehør!